Ta stranka je saopštila da je naivno očekivati da će lokalni izbori, koji se sprovode “po zakonima tzv. Republike Кosovo”, na bilo koji način dovesti do stabilizacije situacije na severu i traži da se izbori održe po srpskom zakonu.

“Paradoksalno je da vlast u Beogradu poziva Srbe da učestvuju u izbornom procesu, koji će biti pod kontrolom istih onih paradržavnih institucija koje su okupirale sever Кosova i Metohije i već mesecima vrše nezakonita hapšenja, zatvaraju srpske škole i bolnice i Srbe guraju u potpunu humanitarnu katastrofu”, naveli su Zavetnici.

Dodali su da je “jedini način da se spreči dalje divljanje Кurtijevog režima – povratak srpskih institucija u pokrajinu i obustava primene svih protivustavnih sporazuma”.

“Ističemo da su na Кosovu i Metohiji legalni i legitimni samo oni izbori koji se održavaju pod okriljem države Srbije i zato tražimo od predsednika Narodne skupštine da u skladu sa ovlašćenjima koja mu daju Ustav i Rezolucija 1244 raspiše izbore u četiri srpske opštine na severu i zatraži od predstavnika misije UN da obezbede njihovo nesmetano sprovođenje”, navedeno je u saopštenju.