Okupljanje je počelo ispred zgrade Vlade Srbije gde je ponovo tražena smena višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu (VJT).

Učesnici su blokirali raskrsnicu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, a nosili su transparente “Stop korupciji”, “Pravda pravdi”, “Podrška tužiteljkama”, “Dole Zagorka Dolovac”, zastave Srbije i natpise kojima je za to što se desilo tužiteljkama optužena vlast.

Sa protesta u organizaciji grupe advokata građani su pozvani da iduće sedmice, od ponedeljka do petka od 10.00 do 10.30 “zaustave Srbiju”, odnosno da prekinu rad i sve aktivnosti na pola sata.

Govornici su kritikovali nadležne pravosudne institucije, jer nisu reagovale na njihove zahteve i najavili da od njih neće odustati, a pozvali su građane da im se pridruže.

Protest zbog smenjivanja tužiteljki Savović i Paunović organizovan je 2. marta u centru Beograda, pod nazivom “Ne damo naše Laure”, tako nazvan po nekadašnjoj uspešnoj antikorupcionoj tužiteljki Rumunije Lauri Kovesi.

Tada je zatražena smena Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u VJT.
Učesnici protesta zbog smene tužiteljki blokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša
Učesnici protesta zbog smenjivanja dve tužiteljke u “slučaju EPS” danas su blokirali raskrsnicu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, kod zgrade vlade Srbije, i ponovo zatražili da se one vrate na prethodna mesta u beogradsko Više javno tužilaštvo (VJT).

Okupljeni su protest iskazivali zvižducima, a nosili su transparente “Stop korupciji”, zastave Srbije kao i natpise kojima se za to što de desilo tužiteljkama optužuje vlast.

Advokati Čedomir Kokanovic i Ivan Ninić su rekli novinarima da su se danas ponovo okupili jer tri osnovna zahteva učesnika protesta nisu ispunjena.

Prema rečima Kokanovića, osnovni zahtevi su vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu, smena višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Kokanović je rekao i da od prethodnog protesta, niko od institucija nije odgovorio na njihove zahteve ali da su, kako je kazao, iz izjava i nekih od javnih ličnosti saznali da njihov zahtevi neće biti ispunjeni.

Kazao je i da okupljeni žele da izvrše pritisak na nadležne da reaguju, te je pozvao građane da se pridruže ovim ali i sličnim okupljanjima u drugim mestima Srbije.

“Samo pritiskom javnosti možemo dobiti borbu protiv korupcije, a nikakvo zvanično reagovanje iz vlade Srbije nismo dobili… Dobili smo neposredne izjave koje govore o ne prihvatanju naših zahteva”, rekao je on.

Ninić je oštro kritikovao Državno veće tužilaca (DVT) što nije reagovalo, te ocenio da je to loše za demokratiju i za borbu protiv korupcije.

Kazao je da institucije sistema apsolutno nisu ispunile svoje obaveze u tom slučaju i da, kako je naglasio, moraju pokrenuti svoje mehanizme i reagovati u skladu sa zakonom.

“To što se desilo tužiteljkama se ne može ignorisati i mislim da institucija postaje ulica”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sada je loptica u DVT koji su “navikli da ćute”.

Po planu protesta, posle kratkih obraćanja ispred vlade, okupljeni će otići do zgrade Republičkog javnog tužilaštva gde će, kako su najavili, posle takođe kratkih obraćanja, skup biti gotov.