Vilmot za sebe piše da je “on”, a Zelaja da je “ona”.

Njihov bivši poslodavac, Univerzitet Hauton (Houghton), tražio je od njih da ne koriste takvu identifikaciju u skladu s novom politikom za format e-pošte koja je primenjena u septembru. Oboje direktora je to odbilo i zato dobilo otkaze.

“Moje ime je Šua. To je neobično ime. I završava se samoglasnikom ‘a’ koji je tradicionalno označava ženski rod na mnogim jezicima”, rekao je Vilmot u skoro jednosatnom videu koji su on i Zelaja postavili na Jutjub pošto su otpušteni prošlog meseca. “Ako dobijete e-poštu od mene i ne znate ko sam, možda nećete znati kako da me oslovite”, objasnio je on.

Tekući “kulturni ratovi” u SAD oko seksualnih preferencija, rodnih identifikacija i transrodnih prava zahvatili su politiku, školske i univerzitete i mnoge druge aspekte javnog i privatnog života.

Najmanje 17 država koje predvode republikanci ozbiljno je ograničilo afirmisanje nečijeg roda. U nekim zajednicama nastavljaju se debate o školskim programima koji pominju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. A ispred javnih biblioteka su protesti zbog sadržaja nekih knjiga.

Kontroverze se kovitlaju posebno na univerzitetima s verskim opredeljenjima. Nedavna otpuštanja naterala su više od 700 bivših studenata Houtona da potpišu peticiju u znak protesta.

Na severozapadu SAD, 16 osoba tuži Univerzitet Sijetl Pacifik, hrišćanski koledž liberalnih umetnosti, da bi osporili njegovu politiku zapošljavanja koja zabranjuje ljudima u istopolnim vezama da rade s punim radnim vremenom.

U Njujorku, LGBTQ studenti osporavaju odluku Univerziteta Ješiva da zabrani njihov studentski klub.

Pol Sautvik, direktor dve godine stare grupe za zastupanje LGBTQ studenata (Religious Exemption Accountability Project) javno finansiranih verskih koledža i univerziteta, rekao je da su ovakve akcije “razlog za očaj”.

“Postoji negativna reakcija na porast LGBTQ prava”, rekao je on, i to ne samo među “belim evangelističkim hrišćanstvom na jugu (SAD)… već i na mestima kao što su Njujork i Oregon za koja ne bismo mislili da će doživeti takvu reakciju”.

Ove godine je savezni sudija u Oregonu odbacio tužbu LGBTQ studenata protiv američkog Ministarstva obrazovanja tvrdeći da ih ono ne štiti od diskriminacije na univerzitetima koji su verski povezani, a primaju savezni novac.

Univerzitet Hauton, sa 800 studenata, jugoistočno od Bafala, kaže da nudi “obrazovanje usredsređeno na Hrista u oblasti liberalnih umetnosti i nauka”.

U saopštenju koje je u subotu poslato agenciji Asošiejted pres, taj univerzitet je rekao da ne može javno da govori o kadrovskim pitanjima, ali da “nikada nije raskinuo radni odnos zasnovan isključivo na upotrebi zamenica u potpisima e-pošte osoblja”.

Univerzitet je rekao da je ranije tražio od zaposlenih da iz potpisa e-pošte uklone “sve što je strano”, uključujući citate Biblije.

Univerzitet je takođe upozorio zaposlene da u komunikacijama koje nose naziv Hauton ne koriste govor koji izaziva političke podele i koji je “zapaljiv”. Takođe ih je uputio da koriste standardizovane stilove potpisa i zabranio upotrebu zamenica.

Predsednik tog univerziteta Vejn D. Luis Mlađi  je osoblju i studentima poručio: “Ponizno vas molim da se oduprete iskušenju da svedete odluke Univerziteta Hauton na jednostavne i pogodne političke narative našeg vremena”.

U pismima s otkazima Šui Vilmotu i Regan Zelaji, čije su kopije objavili na društvenim mrežama, univerzitet je napisao da je otpuštanje “rezultat vašeg odbijanja da uklonite zamenice (on/ona) iz vaših potpisa e-pošte što je u suprotnosti sa politikom ove ustanove”.

Na Fejsbuku je Zelaja objavila da već nov posao, a u zajedničkom video snimku na Jutjubu, ona i Vilmot su pozvali svoje pristalice da se zalažu za promenu politike, ali konstruktivno i uljudno.

“Kao rezultat ove kontroverze, kao rezultat toga što imam zamenice u potpisu e-pošte”, rekao je Vilmot, “imamo priliku da obrazujemo ljude o ovoj temi”.