Britanska vlada zamrzla je imovinu sedmorici ruskih bogataša medju kojima je i Abramovič, zbog veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vlada je izdala „specijalnu dozvolu“, kojom je osigurala da Čelsi može da nastavi da igra utakmice i da osoblje može da bude plaćeno. Ali, klub neće moći da prodaje nove ulaznice navijačima ili da prodaje brendiranu robu.

„Reč je o lišavanju Abramoviča koristi njegovog vlasništva nad klubom. Znam da ovo donosi odredjenu neizvesnost, ali Vlada će raditi sa ligom i klubovima da nastavi da se igra fudbal, a istovremeno obezbedi da sankcije pogode one kojima su namenjene. Fudbalski klubovi su kulturna dobra i temelj naših zajednica. Posvećeni smo njihovoj zaštiti“, navela je državna sekretarka Nadin Doris na Tviteru.

Abramoviču je zamrznuta imovina, nametnuta mu je zabrana transakcija sa pojedincima i preduzećima u Ujedinjenom Kraljevstvu i zabrana putovanja. Zbog tih sankcija postoji sumnja da li će moći da proda Čelsi.

On je 2. marta objavio da prodaje klub, posle velikih pritisaka da to učini zbog njegovih navodnih veza sa Putinom, u jeku ruske vojne intervencije u Ukrajini.