„Ono čega i dalje nema u Srbiji jeste 5G mreža, nemamo mnogo igrača na tržištu mobilnih operatera. Ono što se takodje nije menjalo u prošloj godini je odnos države prema SBB i Junajted (United) grupi. Mi nemamo slobodnu tržišnu utakmicu, a samim tim ispaštaju korisnici“, istakao je Zeković u Beogradu na regionalnoj konferenciji o trendovima u komunikacijama i medijima „Digital 2021“.

On je istakao SBB podržava ulazak novih igrača na tržište.

„Tako podržavamo da A1 udje na tržište fiksne telefonije u Srbiji jer ulazak novih igrača znači da mi samo moramo biti bolji – da imamo bolju infrastrukturu, bolje sadržaje i da budemo bolji prema našim zaposlenima, na kraju će korisnicima biti bolje“, rekao je Zeković.

Dodao je da država ne dozvoljava da se SBB širi u Srbiji i naveo primer da ta kompanija u Subotici četiri godine čeka dozvolu da proširi mrežu sa jednog na drugi kraj grada.

„Junajted grupa je podnela tužbu arbitraži koja je van zemlje, u Vašingtonu, pa ćemo videti šta će arbitraža da kaže o tome koliko smo mi ugroženi u Srbiji“, rekao je Zeković.
Naveo je da se Junajted grupa proširila na Bugarsku i Grčku i sada ima 14.000 zaposlenih, a u 2020. je imala prihod od dve miijarde evra.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da je netačno je da nema konkurencije na tržištu mobilnih operatera.

„Još od ulaska VIP-a mi imamo konkurenciju. Dakle, ima konkurentnosti. Isto važi za 4G mrežu, koja je odličnog kvaliteta. Zahvaljujući državi SBB je stvoren. On je stvoren na ilegalnoj izgradnji infranstrukture koristeći Telekom i stubove elektroprivrede. To je prvih godina bilo potpuno ilegalno“, rekao je Lučić.

Po njegovim rečima, Telekom je postigao nivo rasta koji će dati bazu prihoda u narednih 10 godina, ali planira širenje na novim tržištima, poput Severne Makedonije.