“Na ovaj dan, 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Počela je borba protiv obesti i bahatosti vladavine Otomanskog carstva, kao i feudalnog sistema koji je u njemu vladao. Počela je borba protiv nepravede i ugnjetavanja naroda, ali i borba za samostalnu, uređenu i evropsku državu”, navodi se u saopštenju te organizacije povodom Dana državnosti Srbije.

Dodali su da taj datum za Srbiju predstavlja i početak raskida sa feudalnim nasleđem i borbu za oslobađanje potlačenih i izrabljivanih klasa u Srbiji.

“Bilo je potrebno više od sto godina da se građani i građanke Srbije oslobode velikaša, kneževa, grofova i drugih zakonom privilegovanih u društvu. Privilegije su ostale, drugačije upakovane i okićene, ali borba se nastavlja”, piše u saopštenju.

Zeleno-levi front podseća i da je na današnji dan 1835. godine donet i prvi ustav u Srbiji, koji je bio usklađen sa tadašnjim evropskim stremljenjima ka izgradnji moderne i pravne države.

“Mada kratkotrajan, ovaj ustav je početak moderne državnosti u Srbiji i period kada Srbija nije kaskala, već stajala rame uz rame sa drugim evopskim državama u borbi za ograničenje vlasti i vladavinu prava. Zeleno-levi front, organizacija nastala širenjem pokreta Ne davimo Beograd na republički nivo, nastavlja borbu koju su započeli naši preci, borbu za jednakost, slobodu i Srbiju kao evropsku državu”, naveli su u saopštenju.