“Taj savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari tada doneli odluku koju smo tražili”, rekao je Zelenski učesnicima konferencije u organizaciji izraelskog lista Harec.

Nedelju dana uoči parlamentarnih izbora u Izraelu, zakazanih za 1. novembar, Zelenski je optužio Iran da je pristao da isporuči dronove Rusiji u zamenu za rusku pomoć iranskom nuklearnom programu, preneo je Frans pres.

“Mi još nemamo modernu i efikasnu protivvazdušnu odbranu i protvraketne odbrambene sisteme koji mogu da osiguraju naše nebo. Rusija želi da iskoristi teror u vazduhu da kompenzuje gubitke na zemlji”, rekao je Zelenski i dodao da je za osam meseci rata Rusija upotrebila 4.500 raketa protiv Ukrajine.

On je rekao i da je Rusija naručila oko 2.000 iranskih dronova radi njihove upotrebe protiv Ukrajine, posle više vojnih neuspeha na zemlji počev od septembra, ali nije precizirao da li je taj broj uključuje novu porudžbinu ili je reč o ukupnom broju iranskih dronova koje je Moskva kupila od Teherana.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc razgovarao je ranije danas sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim kome je rekao da Izrael neće snabdeti Ukrajinu oružanim sistemima.

Zelenski je danas postavio pitanje da li je Izrael “uz demokratski svet koji se bori rame uz rame protiv pretnje svojoj egzistenciji” ili “sa onima koji žmure pred ruskim terorom, čak i ako je cena potpuno uništenje globalne bezbednosti”, preneli su izraelski mediji.