On je danas u Vilnjusu počeo posetu baltičkim zemljama da bi tražio dodatnu pomoć Ukrajini za rat sa snažnijom i bolje snabdevenom ruskom vojskom.

Zelenski je rekao da Ukrajina mora još da pojača protiv-vazduhoplovnu odbranu i dopuni zalihe municije jer dugometni napadi postaju glavna osobina borbi ove zime.

“Dokazali smo da se Rusija može zaustaviti”, rekao je on posle razgovora s litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom.

Ukrajinske zalihe znatno su potrošene na odbranu pošto je Moskva 29. decembra pojačala napade. Po  podacima Kijeva, do 2. januara Ukrajina je bila napadnuta s više od 500 dronova i raketa.

“Preko su nam potrebni savremeni sistemi protiv-vazduhoplovne odbrane”, rekao je Zelenski napominjući da je sada to trenutno najpotrebnije.

On je, međutim, dodao da su zalihe male i u zemljama koje im to mogu obezbediti, a mnogo je bezbednosnih izazova u svetu.

Ukrajina se nada da će ubrzati razvoj domaće namenske industrije i sa stranim saveznicima raditi na ubrzavanju proizvodnje oružja i municije.

Ukrajinski zvaničnici koji putuju sa Zelenskim, potpisali su nekoliko sporazuma o zajedničkoj proizvodnji oružja.

Očekuje se da će slični sporazumi biti potpisani i u drugim baltičkim zemljama koje će Zelenski posetiti sutra.

Fokus njegovog dvodnevnog putovanja u Litvaniju, Letoniju i Estoniju biće, naveo je Zelenski na Telegramu, pitanja bezbednosti, kao i prijem Ukrajine u EU i NATO.

Zelenski je zahvalio Litvaniji na vojnoj pomoći i dobroj volji.

“Znamo koliko je ovaj dugotrajni rat naporan i zainteresovani smo za pobedu Ukrajine u njemu što je pre moguće”, rekao je novinarima predsednik Litvanije.

Male istočnoevropske zemlje su među državama koje Ukrajini pružaju najistaknutiju političku, finansijsku i vojnu podršku, a baltičke zemlje brinu da bi mogle biti naredna meta Moskve.