Bajden je istakao da će SAD Ukrajini koju je napala Rusija, ne samo dati sistem za protiv-vazduhoplovnu odbranu “Patriot”, već i hitnu humanitarnu pomoć preko agencije USAID vrednosti 374 miliona dolara.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim zvanično potvrdio ranije najave da će SAD poslati Ukrajini još jedan paket pomoći vrednosti 1,8 milijardi dolara, koji uključuje vrlo efikasni, dalekometni sistem “Patriot”, prenosi Si-En-En (CNN), a taj sistem bi trebalo da posluži kao efikasno sredstvo za odbranu Ukrajine od ruskih napada na njenu vitalnu infrastrukturu, uključujući elektrane i dalekovode. 

Kako prenosi Asošiejted pres, Zelenski je zahvalio američkim liderima i “običnim Amerikancima” zbog njihove podrške borbi Ukrajine protiv ruske invazije. Takođe je izjavio da je od ranije želeo da poseti Ameriku, i da njegova sadašnja poseta pokazuje da je “situacija pod kontrolom – zbog vaše (američke) podrške”.

“Za mene, kao predsednika, ‘pravedni mir’ znači da neće biti kompromisa”, rekao je ukrajinski predsednik novinarima i dodao da će rat s Rusijom završiti onda kad se ponovo uspostave suverenitet, sloboda i teritorijalni integritet Ukrajine i kad dođe do “naplate sve štete nanete ruskom agresijom”.

Bajden je ocenio da predsednik Rusije Vladimir Putin “nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat” i dodao: “Za američki narod je važno, a i za ceo svet, da direktno od vas gospodine predsedniče (Zelenski) čuju o ukrajinskoj borbi i o potrebi da se zajednički pruži otpor tokom 2023. godine”.

Posle sastanka u Beloj kući, Zelenski treba da održi govor u Kongresu – parlamentu SAD, čemu će prisustvovati i potpredsednica SAD Kamala Haris.