„Vi radite sve da naš narod sam napusti ruski jezik, jer će ruski jezik sada biti povezan samo sa vama, sa vašim eksplozijama i ubistvima, vašim zločinima“, rekao je Zelenski u video obraćanju kasno sinoć.

Ruska invazija Ukrajine prerasla je u iscrpljujući rat na mnogim mestima, uz porast civilnih žrtava dok Moskva pokušava bombardovanjem da natera gradove na predaju.

Ruske rakete pogodile su zapadni ukrajinski grad Lavov juče u vreme dok je predsednik SAD Džozef Bajden bio u poseti susednoj Poljskoj, što je služilo kao podsetnik da je Moskva spremna da udari bilo gde u Ukrajini uprkos tvrdnji da usmerava ofanzivu na istok zemlje.

Rano jutros miris hemikalija i dalje se osećao u vazduhu dok su vatrogasci u Lavovu vodom polivali izgoreli deo naftnog postrojenja pogodjenog u ruskom napadu.

Ruski vazdušni napadi potresli su grad koji je postao utočište za oko 200.000 ljudi koji su morali da pobegnu iz svojih gradova. Lavov je uglavnom poštedjen od početka invazije iako su rakete pogodile mesto za popravku aviona blizu glavnog aerodroma pre nedelju dana.

Najteže je trenutno u dva grada na suprotnim stranama zemlje, Černigovu na severu, strateški postavljenom na putu od granice Belorusije do glavnog grada Kijeva, i Marijupolju na jugu, ključnoj luci na Azovskom moru. Oba grada su pod opsadom ruskih snaga ali se i dalje drže.