U video-obraćanju naciji kasno u subotu, Zelenski je rekao da su Ukrajinci izdržali napade, pretnje, nuklearne ucene, teror, raketne udare, i pozvao ih da izdrže i ovu zimu jer znaju za šta se bore.

“Proslavićemo naše praznike. Kao i uvek. Nasmejaćemo se i biti srećni. Kao i uvek. Razlika je jedna. Nećemo čekati čudo. Uostalom, sami ga stvaramo”, rekao je Zelenski, a preneo Bi-Bi-Si (BBC).

Napadi ruskih raketa i dronova ostavili su milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i tekuće vode.

Tokom jučerašnjeg dana u ruskim vazdušnim udarima poginulo je 10 osoba u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Regionalne vlasti saopštile su da je još 68 ljudi povredjeno i pozvale lokalne stanovnike da hitno daju krv.

Opisujući Rusiju kao “terorističku zemlju”, Zelenski je optužio ruske vojnike da “ubijaju radi zastrašivanja i zadovoljstva”.

On je na društvenim mrežama objavio forotrafije ulica koje su prepunih tela i zapaljenih automobila, rekavši “svet mora da vidi i razume protiv kakvog se apsolutnog zla” bori Ukrajina.

Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija zauzela otkako je pokrenula svoju invaziju, Ukrajina je oslobodila prošlog meseca.

Od tada je često bio na meti ruskih snaga koje se nalaze na levoj obali reke Dnjepar. Moskva je više puta negirala da je u svojim napadima ciljala civile.

Medjutim, predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno priznao da ruske trupe gadjaju ključne energetske objekte Ukrajine.

Većina Ukrajinaca su pravoslavni hrišćani i Badnje veče slave 6. januara, međutim, sve više vernika slavi taj dan 24. decembra, kao i većina hrišćana širom sveta.