Borci su obećali da se neće predati, a ukrajinski zvaničnici se plaše da će ruske snage upasti u čeličanu do 9. maja, kada Rusija obeležava Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Juče je iz čeličane evakuisano 50 civila, a na desetine ih je ostalo u podzemnim bunkerima, gde su se sklonili pre više od dva meseca, prenosi Glas Amerike.

Zelenski je, u obraćanju naciji, rekao da Ukrajina radi na diplomatskom planu kako bi spasila borce iz čeličane. Nije, medjutim, poznato koliko ih je tamo ostalo.

„Uticajni posrednici, uticajne države rade na tome“, rekao je Zelenski, bez navodjenja detalja.

Pregovori, kojima posreduju UN, počeli su prošlog vikenda i rezultirali evakuacijom više od 150 civila koji su bili u podzemnim bunkerima čeličane Azovstalj.

Medjutim, evakuacija ide sporije nego što se očekivalo, jer borbe ne prestaju.

Ukrajinski zvaničnici optužuju Moskvu da krši dogovor i ne prekida vatru.

Rusija je potvrdila da će se „humanitarna operacija u Azovstalju nastaviti 7. maja“.

Gradonačelnik Marijupolja je procenio da je u bunkerima bilo ukupno oko 200 ljudi, ali nije poznato koliko ih je tačno sada ostalo.

Savetnik predsednika Ukrajine Oleksi Arestovič kazao je da Rusija pokušava da završi borbu za Marijupolj do Dana pobede.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pobedu u Marijupolju proglasio još 21. aprila i tada je pozvao ukrajinske borce u Azovstalju da se predaju. Oni su to odbili, a Rusija je nastavila napade na poslednje uporište ukrajinske vojske.

Marijupolj je važan za Rusiju jer povezuje Krim, koji je Moskva anektirala 2014. i delove istočne Ukrajine koje kontrolišu proruski separatisti.