Ta odluka će „zadati težak udarac glavnoj arteriji koja napaja ekonomiju (Vladimira) Putina i lišiće je prihoda koji joj je potreban da finansira svoj rat“ protiv Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Lideri G7 održali su danas video konferenciju, treći sastanak ove godine, uz prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se ne precizira koje obaveze su tačno preuzele zemlje članice G7 pojedinačno, odnosno Nemačka (koja je ovogodišnja predsedavajuća G7), Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Izbor datuma za video konferenciju vodja G7 je vrlo simboličan, Evropljani na današnji datum 8. maj slave kraj Drugog svetskog rata u Evropi.

Sastanak je organizovan i dan uoči vojne parade 9. maja u Rusiji koja na tada slavi Dan pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Zapadne zemlje su do sada vrlo blisko koordinisale svoje objave sankcija protiv Rusije ali nisu išle istim tempom kada se radi o ruskoj nafti i gasu.

SAD koje nisu veliki potrošači, već su zabranile uvoz ruskih energenata.

Zemlje članice EU, pod pritiskom da se pridruže sankcijama, ali mnogo zavisnije od Rusije oko ruskih energenata, danas nastavljaju intenzivne pregovore o uvodjenju embarga na rusku naftu.