Rano jutros je izraelski avion izveo udare kraj Kan Junisa i na putu između tog grada i Rafe blizu granice s Egiptom, objavila je Vlada Hamasa.

Nekoliko sati kasnije izvor blizak vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada je saopštio da pripadnici te dve organizacije učestvuju u sukobima oko Kan Junisa.

Izraelska vojska je saopštila da je pojačala svoje operacije na jugu Pojasa Gaze.

Načelnik Generalštaba Izraela Herci Halevi izjavio je da se mora “pojačati pritisak” i da su ubijeni mnogobrojni članovi Hamasa.

Na samom početku kopnene ofanzive, krajem oktobra, izraelska vojska je naredila stanovnicima severnog dela Pojasa Gaze da idu na jug.

Pojačanjem sukoba na jugu i posle američkog veta u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se predlaže prekid vatre raste, strah za civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, a posebno na jugu.

Veliki deo od 1,9 miliona stanovnika Gaze koji su pobegli od sukoba i bombi sateran je u Rafu pretvorenu u ogroman izbeglički logor.

Bolesti se šire zbog prenatrpanosti i loših sanitarnih uslova u skloništima Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) na jugu teritorije.

Direktorka UNICEF za Bliski istok Adela Khodr rekla je da je skoro milion dece prisilno raseljeno i da se potiskuje sve južnije na mala područja bez vode, hrane i zaštite.

Ograničenja na isporuku pomoći su dodatna smrtna presuda za decu, upozorila je ona.

Po podacim ministarstva zdravlja u Gazi broj poginulih od početka rata je premašio 17.700, a većina su žene i deca.

Kako su istakli izraelski zvaničnci cilj rata uništenje Hamasa, koji Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Rat je počeo posle iznenadnih napada palestinskih ekstremista, predvođenih Hamasom, 7.oktobra na jug Izraela u kojima je ubijeno preko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno oko 240 talaca.

Izraelska vojska je navela da je 137 talaca još uvek zatočeno u Gazi.