Komandant Nacionalne garde Kipra Dimokritos Zervakis rekao je danas, u razgovoru sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem u Beogradu, da ta zemlja „ostaje pri svom principijelnom stavu kada je reč o nepriznavanju takozvanog Kosova“.

On je istakao važnost medjusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa medjunarodnog prava, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je zahvalio na principijelnoj podršci po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da Srbijačvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kipra.

Takodje je naveo da Srbija nastoji i da kroz angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru, pomogne u očuvanju mira i iznalaženju dugoročno održivog i prihvatljivog rešenja.

Sagovornici su obostrano iskazali opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane.

Stefanović istakao je da je učešće u zajedničkim vežbama najbolji način za dostizanje interoperabilnosti i izgradnju sposobnosti dve vojske, posebno u uslovima sve većih i kompleksnijih izazova na globalnom planu.

On je izrazio očekivanje da će započeti razgovori u domenu vojno-tehničke saradnje rezultirati nabavkama naoružanja i vojne opreme, na obostrano zadovoljstvo.