Žigmanov je u pisanoj izjavi podsetio da je čovečanstvo, suočeno s genocidom i zverstvima koja su učinjena jevrejskom i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata, “odgovorilo odlučnim zahtevom da se ponovo potvrdi dostojanstvo, sloboda i ravnopravnost čoveka kao najviše vrednosti u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima”, koja je usvojena pre 75 godina.

On je naveo da je Vlada Srbije, u cilju borbe protiv govora mržnje, početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Кomitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

Žigmanov je istakao da se, u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih naslednika, Savezu jevrejskih opština, “počev od januara 2017. do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou”, kao i da “preživeli potomci žrtava Holokausta koji sada žive u Srbiji i Izraelu godinama ostvaruju svoja prava pred Agencijom za restituciju”.

Naveo je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog “podržava inicijative kojima su u sistem obrazovanja uvode učenja o Holokaustu i obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta”.

Dodao je da donošenje zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište” doprinosi očuvanju sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskom logoru Zemun i Prihvatnom logoru Zemun, dok se sredstvima iz budžeta Srbije kontinuirano podržava realizacija projekata i programa kojima se prenose sećanja na žrtve Holokausta i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata.