Atletski trener Rifat Zilkić rekao je danas da očekuje dobre nastupe Amele Terzić na mitinzima u SAD u drugoj polovini aprila i početkom maja, ali da je najznačajnije da reprezentativka Srbije bude u formi u avgustu, na Evropskom prvenstvu u Cirihu.

“Prema ugovoru sa Adidasom, Terzićeva će ove godine trčati na osam mitinga čiji su oni pokrovitelji. Prvo takmičenje je za nešto više od dve nedelje u SAD i očekujem njen dobar nastup, ako sa vizom sve bude u redu. Ipak, nije lako imati formu u aprilu, pošto je glavno takmičenje u drugoj polovini sezone”, rekao je Zilkić radiju Sto plus.

On je naveo da će Evropsko prvenstvo od 12. do 17. avgusta u Cirihu biti najače do sada, a da će Terzićeva na tom takmičenju biti među favoritima za medalju.
 
“To je najvažnije takmičenje za evropske atletičare ove sezone i mislim da će biti najjače do sada. Amela će biti među favoritima na 1.500 metara, a za ulazak u finale će, verovatno, biti neophodno da bude brža od četiri minuta i pet sekundi. Prema onome kako radi na Zlatiboru, to će biti dostižno”, ocenio je Zilkić.

Prema njegovim rečima, disciplinom 1.500 metara vladaju Evropljanke, uz atletičarke iz Etiopije, Kenije, eventualno SAD i Maroka. 
“Ono što daje dodatnu draž, ali dovodi i do nelojalne konkurencije, je što države poput Belgije ili Holandije naturalizuju takmičarke iz Afrike”, kazao je on.

Zilkić je dodao da je Terzićeva dobila poziv za miting Dijamantske lige u Njujorku, 14. juna, kao i za takmičenja u Lozani, Madridu i Moskvi.
 
Amela Terzić se trenutno nalazi na predsezonskim pripremama na Zlatiboru, gde u poslednjih sedam trenira s klupskim i reprezentativnim kolegama Jasminom Ljajićem, Nenadom Radanovićem i Muamerom Hasanovićem.

“Zbog trka u SAD, ranije smo počeli da se spremamo za sezonu na stazi. Što se ostalih Novopazaraca tiče, očekujem da se Ljajić bori za normu koja donosi nastup u Cirihu, da Radanović i Hasanović istrče lične rekorde, kao i da nam se sredinom aprila, uz nekoliko mlađih atletičara, priključi i oporavljena Teodora Simović”, najavio je Zilkić.
 
M. Minić