Prema njegovim rečima, EU je najveći donator u Srbiji, najveći trgovinski saradnik i investitor, koji svake godine u razvoj Srbije i njene privrede ulaže više od 50 miliona evra.

“Pokušavamo da obezbedimo sve kako bi srpska privreda postala što konkurentnija i kako bi mogla da se izbori sa novim izazovima koji su pred njom”, rekao je Žiofre.

Dodao je da ta ulaganja podrazumevaju i otvaranje novih radnih mesta, prisutnost kompanija iz EU u Srbiji i ulaganja u infrastrukturu.

Žiofre je istakao da, s druge strane, EU jeste deo srpske privrede i njenog ritma.

“Sve se može sumirati jednom rečenicom – mi smo bolji zajedno”, ocenio je Žiofre.

Žiofre je u okviru konferencije sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem potpisao pismo o namerama o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu 2024. godine.

“EU je rešila da otvori Evropsku kuću u Kragujevcu posle Beograda, Novog Sada i Niša. Otvaranje Evropske kuće je značajno što će približiti EU gradu Kragujevcu i čitavom regionu, gradjanima- mladima, nastavnicima, preduzetnicima, farmerima, inovatorima…”, rekao je Žiofre.

U Evropskoj kući biće predstavljene evropske politike, projekti, prilike za finansiranje, način funkcionisanja i proces pridruživanja Srbije EU.

Današnju investicionu konferenciju organizovali su grad Kragujevac uz podršku Razvojne agencije Srbije, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Šumadija sajma.

Konferencija “Nove mogućnosti za investiranje 2023” fokusira se na Zapadni Balkan kao investicionu lokaciju, značaj razvoja industrijskih i tehnoloških parkova u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, međunarodnu finansijsku podršku i uspešne primere u Srbiji i nacionalnu podršku investicionim projektima.

Ona je, kako je rečeno, uvod u Medjunarodni sajam investicija “SEE Invest EXPO” koji će biti organizovan u martu sledeće godine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *