Žiofre je za RTS rekao da je za EU „dobra vest što su gradjani izašli na birališta i podržali reforme“.

Naveo je i da bi EU volela da je izlaznost bila veća, ali je dodao da „to (procenat izlaznosti) ne utiče na rezultat referenduma“.

„Svakako da su reforme dobre ako proističu iz konsenzusa, ali je rezultat od juče veoma jasan. Pozdravljamo što je ovaj korak napravljen“, rekao je Žiofre.

Upitan da li će Brisel pratiti donošenje brojnih zakona kako bi se promene sprovele u praksi, on je odgovorio da su zakoni prioritet „jer postignuto mora da se primeni“.

„Pozdravljamo nameru vlade da Venecijanska komisija ostane uključena u primenu. A EU će pomno da prati, ali i da podrži finansijski i tehnički implementaciju“, rekao je on.

Napomenuo je da „ovde nije reč samo opriključivanju Srbije Uniji, već i o vladavini prava“.

„Znamo da je to važan uslov za članstvo u EU“, rekao je on i naglasio da Srbija mora da radi na reformama, borbi protv korupcije i organizovanog kriminala, medijskoj strategiji i slobodama, i na većoj sigurnosti novinara.

Žiofre je konstatovao da su pojedine partije koje podržavaju evropske integracije bile protiv reformi.

„Nema konsenzusa na srpskoj političkoj sceni po ovom pitanju i to je razumljivo. Ono što je važno jeste da je na kraju dana većina izašlih birača zaokružila da“, rekao je on.

Upita da li je Brisel mogao da učini nešto više od molbe kosovskim vlastima da se Srbima na Kosovu i Metohiji omogući izjašnjavanje na referendumu, on je rekao da je Priština bila javno pozvana da sprovede glasanje.

„Pozvali smo Prištinu da sprovede iste procedure kao prethodnih godina, da dozvoli OEBS-u da broji glasove i transportuje glasačke listiće do birača… Žao nam je što na kraju nismo mogli da nadjemo način da ponove iste procedure kao ranije“, rekao je on.