„Odlična posećenost svih lokaliteta na Zlatiboru tokom prvomajskih praznika još jedan je dokaz da su turistički radnici i ovaj put spremno i odgovorno dočekali turiste iz zemlje i regiona. Stopića pećina, vodopad u Gostilju i Muzej ‘Staro selo’ u Sirogojnu dnevno su prodavali po 1.700 karata, a sličan broj posetilaca je posetio i zabavne parkove u centru Zlatibora, kao što su Avantura i Dino park, Panoramski točak i tematski park ‘El Paso Siti’ na Vodicama“, navedeno je u saopštenju opštine Čajetina.

Najpoznatija turistička atrakcija Zlatibora „Gold gondola“ je za uskršnje i prvomajske praznike prevezla 12.000 putnika, dok je na sam dan Praznika rada, iako zbog jake grmljavine nije radila skoro ceo dan, za dva i po sata prevezla 750 putnika.

Na Kraljevom trgu je održan koncert folklornog ansambla „Studio Folklor“ iz Skoplja, dok je na sportskim terenima održan prvi medjunarodni fudbalski turnir „Zlatibor kup“ koji je okupio preko 1.600 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Hotelijeri su skoro u potpunosti rasprodali svoje kapacitete, a veliki broj turista bio je smešten u domaćoj radinosti.

Ugostitelji su takodje bili zadovoljni brojem turista i potrošnjom, budući da se samo u jednom kafiću dnevno konzumiralo preko 900 kafa. Na osnovu njihovih podataka, u jednoj od posećnijih lokalnih roštiljnica, na primer, u toku prvomajskog praznika prodato je oko 190 kilograma mlevenog mesa.

Na parkinzima su konstantno radile dve smene, a preko 400 mesta u tri parking zone, kao i dodatnih 200 parking mesta u privatnom vlasništvu, bili su prebukirani.

„Odgovorna lica komunalne službe su svaki dan, sa najmanje 40 radnika, obilazili teren kako bi sve funkcionisalo bez greške. Sve ekipe su počinjale da rade već od šest sati ujutro, kako bi, usled velikog obima posla u lokalima u tržnom centru, reciklažna dvorišta na vreme bila ispražnjena“, navedeno je u saopštenju.

Pešačke i biciklističke staze, kao i vidikovci na okolnim vrhovima, bili su, kako je istaknuto, uredjeni i dostupni. Veliku pažnju privukla su odavno poznata izletišta Vodice, Tić polje, Oko, podnožje Čigote i Tornika, kao i Ribničko jezero.

Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru i ovog puta je bila „staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do spomenika na Šumatnom brdu.