Mlekara se nalazi u selu Kriva Reka na Zlatiboru i osnovana je pre pet godina u okviru privrednog društva za razvoj poljoprivrede u Opštini Čajetina “Eko agrar”.

Mlekara dnevno preradjuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provodjača iz udaljenih naselja, a saradjuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava.

“Cilj je da se očuva tradicionalna proizvodnja sira i kajamaka jer su sir i kajmak jako zastupljeni na Zlatiboru. Nemoguće je doći na Zlatibor a ne probati ove proizvode. U mlekari se proizvodi samo sir i kajmak po tradicionalnoj recepturi, jedini konzervans je so”, izjavila je rukovodilac mlekare Rumenka Lučić za agenciju Beta.

Mlekara je ponela i žig “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, a nosilac je poljoprivredno društvo za razvoj poljoprivrede zlatiborski “Eko agrar”.

“Žig imaju pravo, pored proizvodjača hrane, da ponesu i tradicionalni predmeti, kategorisana seoska i turistička domaćinstva i restorani. Cilj je da sirovina bude sa Zlatibora. Potrošačima se žigom garantuje poreklo i kvalitet tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja”, rekla je Lučić.

U vezi sa nestašicom mleka u Srbiji, Lučić je rekla da to nije uticalo na mlekaru “Zlatka” jer ona saradjuje sa manjim proizvodjačima i naglasila da je “kvalitet proizvoda bitniji od količine”.

“Malim proizvodjačima mleka smo pružili podršku pre pet godina. Oni su zadovoljni, a pratimo i cenu i prilagodjavamo je, tako da za sada nemamo problema”, rekla je Lučić.

Mlekara proizvodi mladi kajmak, beli sir i sir sa dodacima vlašca i ljute tucane paprike, a proizvodi se mogu naći samo na Zlatiboru i distribuiraju se restoranima i hotelima na toj planini.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE: