Film “Kis Uykusu” (Zimski san) turskog reditelja Nurija Bilgea Sejlana dobio je večeras Zlatnu palmu 67. filmskog festivala u Kanu.

Sejlan je posvetio nagradu “mladim ljudima u Turskoj i onima koji su izgubli živote tokom protekle godine”. U požaru u rudniku u Turskoj je prošle nedelje poginuo 301 rudar.

“Zimski san”, koji traje više od tri sata, predstavlja dramu o porodici koja vodi hotel u snežnim brdima i njihovim zategnutim odnosima sa stanovnicima.

Predsednica žirija, novozelandska režiserka Džejn Kempio rekla je da je bila uplašena što film traje više od tri sata, ali da ju je film “obuzeo” i da je reč o “majstorskom” i “nemilosrdnom” delu.

Benet Miler je dobio nagradu za najboljeg režisera za film “Foxcatćer” u kojim glume Čening Tatum i Stivi Karel.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Timoti Spal koji glumi britanskog slikara Vilijama Tarnera u filmu Majka Lija “Mr Turner”, dok je za najbolju glumicu dobila Džulijana Mur za ulogu u “Maps to the stars” kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga.

Nagradu žirija dobili su nastariji i najmlađi režiseri na ovogodišnjem Kanu – 83-godišnji Žan Lik Godar i 25-godišnji Kanđanin Gzavije Dolan.

Godar je dobio nagradu za 3-D umetnički film “Adieu au langage” (Zbogom jeziku), a Dolan za film “Mommy”, dramu o odnosu majke i sina sinmljenom s formatom ekrana 1:1.

Porodična drama “Le Meraviglie” (Čudo) italijanske rediteljke Alise Rorvočer dobila je Gran pri festivala. Nagradu za najbolji scenario je dobio ruski “Levijatan” koji se bavi korupcijom u malom gradu.

Zlatna kamera, nagrada za debitantski dugometražni film, otišla je filmu “Party Girl” o 60-godišnjoj hostesi noćnog kluba koju je snimio trio režisera: Mari Amačujeku, Kler Berger i Samuel Tei.