“Najznačajniji aspekt Saveta Evrope je u tome što građanima svojih članica otvara put da pravnu zaštitu elementarnih prava potraže i pred Evropskim sudom za ljudska prava (European Court of Human Rights – ECHR) u Strazburu. Ne prihvatamo da oni kojima su puna usta Srbije i kosovskog zaveta, a koji su svoje rodoljublje debelo naplatili, žrtvuju prava svih građana Srbije”, stoji u saopštenju.

ZLF je naveo da je “genijalna ideja” predsednika Srbije Aleksandra Vučića da cenu serije njegovih grešaka u vezi sa pitanjem Kosova “svali na leđa” običnih građana Srbije, tako što će da im oduzme mogućnost da zaštitu svojih prava potraže i pred ECHR u Strazburu.

Dodao je da su građani Srbije više od 40.000 puta tražili zaštitu od ECHR, a da je Sud doneo skoro 1.000 presuda u predmetima protiv Srbije.

“Zaštita pred Sudom tražena je od udara izvršitelja, za vraćanje stare devizne štediše, za isplaćivanje ratnih dnevnica boraca, za prava tekstilnih radnica iz Novog Pazara ili radnika i radnica iz Vladičinog Hana kojima nisu isplaćene pošteno zarađene plate, za nestale bebe, kao i u drugim slučajevima u kojima građani Srbije decenijama nisu mogli da dobiju pravdu pred domaćim sudovima”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Vučić želi da srpski građani postanu obespravljeniji od onih u Turskoj, Albaniji ili Azerbejdžanu, “pošto i oni imaju mogućnost pravne zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava”.

“Nisu svi građani i sve građanke Srbije članovi elite Srpske napredne stranke (SNS), ne poseduju ogromno bogatstvo kao bahati i osioni kumovi i kumići Aleksandra Vučića ili državni proizvođači i trgovci drogom”, stoji u saopštenju.

Zeleno-levi front naveo je da ukoliko Kosovo bude primljeno u Savet Evrope Vučić, svi članovi SNS i sa njima povezani tajkuni treba da odjave svoje jahte sa pristaništa u zemljama članicama Saveta Evrope, prodaju svoje nepokretnosti koje imaju u njenim zemljama članicama, ugase svoje račune u državama članicama Saveta Evrope, vrate svoju decu iz glavnih gradova zemlaja članica, naročito iz onih koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

Dodaje se i da bi svi oni trebalo i da se odreknu državljanstva država članica Saveta Evrope, i da se odreknu svojih automobila čije marke dolaze iz zemalja članica Saveta Evrope, a naročito zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu.