“Hapšenje ekoloških aktivista u Loznici je zastrašivanje policijom i nasiljem prema ljudima koji brane svoje okruženje od trovanja”, naveo je ZLF i istakao da će se represija režima povećati kako bude rastao i otpor građana.

“Iskopavanje litijuma bi ostavilo velike posledice po život građana Zapadne Srbije i zato pozivamo sve građane da podrže napore ekoloških udruženja i drugih organizacija da se zaustave projekti Rio Tinta i da se pridruže blokadama železnica u mestima na koje to budu pozivali iz SEOS-a”, saopštio je ZLF.

Podsetili su da je Srpska napredna stranka (SNS) “najbrutalnije ukrala” narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo 38.000 građana i na osnovu koje je trebalo održati sednicu Narodne skupštine.

“Ako su tako sigurni da litijum treba kopati, zašto se onda skrivaju od rasprave u skupštini koju bi mogla da čuje i preko RTS-a vidi cela Srbija. Podneli smo krivične prijave protiv prethodnih predsednika Skupštine Srbije, Ivice Dačića koji je primio narodnu inicijativu i Vladimira Orlića koji je nastavio da je sakriva”, naveo je ZLF.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *