Dodala je i kako je bitno da građani i privreda shvate da je reforma javne uprave stalan proces.

“Imamo napredak u elektronskim uslugama, obučavamo administarciju, bolje je upravljanje ljudskim resursima i javnim finansijama, ali EU očekuje više. Mi smo duboko zagazili u reform državne uprave, ali ne mogu da kažem da smo na kraju ove reforme, jer se stalno moramo prilagođavati”, rekla je ministarka.

Kako je naglasila, samo uz odgovarajući administrativni kapacitet Srbija može da sprovede sve neophodne reforme predviđene procesom pristupanja EU i pregovaračkim poglavljima.

“Iskustva drugih zemalja nas uče da bez adekvatnih administrativnih kapaciteta, organi javne vlasti ne mogu služiti potrebama građana i privrede, niti upravljati raznim procesima, projektima i fondovima povezanim sa pristupanjem EU”, kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, najbolji primer da se shvatiti važnost administrativnih kapacitete jeste upravo korišćenje fondova EU, što zahteva veći broj ljudi u administraciji sa novim znanjima koja se odnose na sredstva koje Srbija može koristiti kao država članica.

“Do sada smo od 2002. godini dobili više od četiri milijarde evra i u stanju smo da prihvatimo ta sredstva, na godišnjem nivou oko 200 miliona evra. Ali kako se približavamo taj obim sredstava raste”, navela je Miščević.

Ipak, kako je dodala, već “godinama unazad Srbija ne koristi pun potencijal raspoloživih sredstava upravo zbog nedostatka tehničkih i administrativnih kapaciteta”, jer se pored ostalog pokazalo da je raditi u administraciji nekonkurentno, a tu je i odliv onih koji su sposobni da programiraju fondove.

“Imajući u vidu da su pretpristupni fondovi oko sedam puta manji od strukturnih, ovaj problem postaje još izraženiji nakon pristupanja EU”, kazala je Miščević.

Zbog toga, kako je istakla, država pokušava da zadrži ljude u administraciji unapređenjem i posebnim stimulisanjem.

Do sada su reforme javne uprave u Srbiji omogućile da se uštedi 350 miliona sati čekanja na šalterima, da se administrativni procesi brže završavaju, uz znatno manje troškove.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *