On je to rekao posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) i Delegacije EU u Srbiji sa dekanom FPN-a Draganom Simićem.

“Proširenje EU je ponovo na vrhu agende EU i sve evropske institucije jasno su pokazale da žele ubrzanje i inteziviranje procesa proširenja posebno na Zapadni Balkan. Želimo da se taj proces odvija brže nego do sada i zato je EU pokrenula inicijativu Plana rasta za Zapadni Balkan kojom želimo da pomognemo partnerima da brže postanu deo naše porodice”, kazao je ambasador EU.

Žofre je kazao da je Memorandum korak napred u intenziviranju saradnje sa fakultetom sa kojim EU razvija saradnju više godina.

Dodao je da su razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU korisne da bi se što bolje upoznali sa načinom funkcionisanja institucija i kreiranja politika EU.

“Posle izbora za Evropski parlament (EP), koji će se održati od 6. do 9. juna imaćemo novi parlament, koji će izabrati novu Komisiju, dakle novi tim koji će voditi EU narednih pet godina, ali tema proširenja ostaje glavni prioritet i pravac razvoja”, kazao je on.

Simić je nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u prostorijama FPN-a kazao da je u pitanju iskorijski dan fakulteta jer se ne dolazi tako lako do “sazrevanja uslova i okolnosti” za postavljanje “krune i potvrde jedne višedecenijske temeljne saradnje i podrške koju EU pruža studentima u Srbiji”.

“FPN je najotvoreniji fakultet u smislu razmene studenata i osoblja”, kazao je on i dodao da su reči Žofrea da je proces proširenja ponovo u fokusu ohrabrujuće, jer se Srbija i region trude da ispune sve uslove da postanu članice.

Nakon potpisivanja Memoranduma održana je tribina o temama koje su dominantne tokom predizborne kampanje na izborima za Evropski parlament (EP), koje je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre nazvao jednom od najvećih demokratskih vežbi na svetu i pozvao Srbe koji imaju dvojno državljanstvo da iskoriste pravo glasa.