“Proširenje se neće završiti, sasvim suprotno. Nakon ruske invazije videli smo novu dinamiku i novo interesovanje za proces proširenja. U junu je EU odlučila da da status kandidata Moldaviji i Ukrajini i perspektivu za kandidaturu Gruziji, zatim smo u julu imali početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje su bile blokirane mesecima, sada samo uspeli da napravimo napredak. A prošlog decembra otvorili smo klaster sa Srbijom na temu zelene agende”, naveo je Žofre.

Kada je reč o procesu pristupanja, Žofre je rekao da se ne može govoriti o zahtevima, ucenama i pritiscima dodajući da je bitno da se napreduje u procesu i da su pravila su jasna od samog početka.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je potreban čitav niz reformi o ključnim pitanjima, između ostalog o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a treba podići i standarde u ekologiji.

“Ima naravno i važnih pitanja pored ovih osnovnih, a to je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom u kontekstu dijaloga i naravno spoljna bezbednosna politika je takođe važno pitanje”, dodao je-

Žofre je rekao da usklađivanje sa spoljnom politikom EU nije novi uslov za pristupanje ali da je nakon ruske invazije na Ukrajinu “spoljna politika postala važno pitanje svuda”.