“Zemlje regiona (Zapadnog Balkana) treba da iskoriste ovu priliku i da ostvare napredak ka članstvu u EU”, kazao je Žofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, naglasivši da su reforme ključne u tom procesu.

Žofre je rekao da je poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen regionu ove sedmice jasan pokazatelj posvećenosti i odlučnosti EU da proces proširenja napreduje i da ponudi konkretne odgovore na probleme ljudi.

Ukazavši da je “napad predsednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu napad na demokratske principe i ceo medjunarodni poredak zasnovan na pravilima”, Žofre je rekao da je rat učinio Evropu više ujedinjenom i odlučnijom u odbrani evropskog sistema vrednosti i demokratije.

“U ovom kontekstu politka proširenja je više nego ikad ranije strateško ulaganje u dugoročni mir, prosperitet, bezbednost, sigurnost na našem kontinentu”, rekao je Žofre.

Podsetio je da su od početka rata donete tri važne političke odluke EU: davanje statusa kanidata Ukrajini i Moldaviji, otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i davanje preporuke Evropske komisije da BiH dobije status kandidata za prijem u Uniju.

Žofre je rekao da je članstvo zajednički cilj EU i Zapadnog Balkana, i da Brisel to pokazuje uključivanjem zemalja regiona u inicijative EU, kao što su Zelena tranzicija ili nova energetska platforma za kupovinu gasa.

S druge strane, države Zapadnog Balkana, dodao je Žofre, moraju da rade na reformama i da se uskladjuju sa praksama i politikama EU.

Žofre je rekao da se i u samoj EU radi na jačanju otpornosti ekonomija, borbe protiv korucije, većoj nezavisnosti pravosudja i medija, kao i odbrani od dezinformacija i manipulacija.

“Radimo da se zaštitimo od autokratija, stranog mešanja, dezinfomracija. Rusija ne bombarduje samo kuće, ljude, infrastrukturu, nego i um i duh ljudi, uključujući na Zapadnom Balkanu”, kazao je Žofre.

On je istakao da EU mora da postane otpornija, energetski nezavisna, da ojača stratešku autonomiju i da ostane ključni akter u medjunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, koji podržava solidarnost i multilateralni pristup rešavanju globalnih problema.