Lukić je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da u Beogradu pravo glasa ima preko 1,5 miliona birača, kao i da je na biračkim mestima prisutno 1.900 posmatrača.

Dodao je da je na današnjim izborima u Beogradu otvoreno 1.265 biračkih mesta i da će veći broj birališta u odnosu na prošlu godinu doprineti manjoj gužvi na glasačkim mestima.

Građani Beograda danas biraju 110 odbornika Skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u “Vodiču za birače”, da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”, druga je “Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek”, treća “Ćale, ovo je za tebe”, četvrta “Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – dr Dejan Žujović”, peta “1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik”, šesta “Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović”, a sedma “Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović”.

Broj osam nosi “Narodna lista – Ključ za pobedu”, pod devet je “Beograd – naš grad”, deseta je “Unija Roma Srbije – Za Beograd”, broj 11 “Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić”, 12. je lista “Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni”, 13. “Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu” i broj 14 nosi “Mi – Glas iz naroda”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *