“Svako je generalizovanje opasno i nepravedno prema nevinoj većini pripadnika religije, što na koncu potpiruje jednu drugu opasnu pojavu, a to je ‘islamofobija’ koja je u Srbiji trenutno na najnižem stepenu”, rekao je on za magazin “Diplomacy & Commerce”.

Zukorlić, koji je i predsednik Stranku pravde i pomirenja (SPP) upitan o nedavnom terorističkom napadu na ambsadu Izraela u Beogradu, kazao je da “teroristički akt koji se dogodio u Beogradu ima potencijal da negativno utiče na odnos vlasti, medija i većinskog naroda prema muslimanskim vernicima i Bošnjacima kao manjini”.

Naveo je da događaji tog tipa imaju potencijala za podizanjem tenzija i stigmatizacije pre svega muslimanske zajednice.

“Kao predsednik SPP i ministar apelujem na važnost mudrog postupanja, neishitrenih reakcija i biranja reči, posebno kada se komentarišu islamske prakse i običaji, da se ne bi dodatno narušili krhki odnosi i suživot”, rekao je Zukorlić.

Kazao je da javnost često nema dovoljno informacija o pojmovima koji se koriste kako u tretiranju ektremizma koji postoji i kod muslimana, tako i sa pojmovima koje koriste i kako ih razumeju muslimani.

Naveo je da nepoznavanje pojmova dovodi do nerazumevanja i predrasuda.

“Kao ministar, zalagaću se za edukaciju i informisanje javnosti kroz medije i obrazovne programe, kako bi se smanjile nepoznanice i promovisala tolerancija i međusobno razumevanje”, rekao je.

Upitan kako na pomirenje i regionalnu saradnju utiču događaji poput nedavnih rezolucija o Srebrenici u UN i Jasenovcu u Crnoj Gori, Zukorlić je odgovorio da one imaju dubok uticaj na proces pomirenja i regionalne saradnje.

“Ovi događaji su emotivno i istorijski vrlo osetljivi za bošnjački i srpski narod u regionu. Moja uloga kao ministra je da podstičem dijalog da bi povećali stepen međusobnog razumevanja i empatije”, kazao je.

Još je rekao da “nije ni malo lak zadatak raditi na zajedničkom suočavanju sa prošlošću, kako bismo izgradili što bolju budućnost”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *