Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je eksplozija kamiona bombe zapalila sedam vagona-cisterni zbog čega su se delimično srušila dve deonice mosta.

Komitet nije u prvom saopštenju nikog okrivio za eksploziju, prenosi agencija AP.

“Danas u 6.07 (03.07 GMT) na drumskom delu Krimskog mosta…. eksplodirao je kamikon bomba koji je zapalio sedam železničkih cisterni koje su se kretale ka Krimu”, naveo je taj komitet.

Jutros su ruske agencije javile da je požar izbio na drumsko-železničkom mostu koji povezuje Krim pripojen 2014. godine, sa kopnenim delom Rusije, kao i da je zaustavljan saobraćaj na njemu.

Krimske železnice objavile su nešto ranije da se zapalila cisterna na kraju kompozicije voza.

Portparol Kremlja rekao je za agenciju Ria Novosti da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio formiranje vladine komisije da se utvrde činjenice.

Prema Nacionalnom antiterorističkom komitetu, trake na mostu predvidjene za automobilski saobraćaj su oštećene, ali njegov luk nije pogodjen.

Šef Krimske skupštine, regionalog parlamenta koji je uspostavila Rusija, Vladimir Konstantinov, osudio je udar, kako je rekao, “ukrajinskih vandala”, prenosi agencija Frans pres.

Drumsko-železnički Krimski most, izgradjen po naredjenju ruskog predsednika Putina, a otvoren za saobraćaj 2018. godine, prelazi preko Kerčkog prolaza i povezuje ruski kopneni deo sa krimskim poluostrvom.

Tim mostom se prevozi vojna oprema ruske vojske koja se bori u Ukrajini.

Ukoliko se pokaže da Ukrajina stoji iza požara i ekspozije na Krimskom mostu to bi predstavljalo porazno saznanje za Rusiju da ukrajinske snage mogu da oštete tako važnu infrastrukturu daleko od fronta, navodi agencija Frans pres.