Bečić je rekao da su bilateralni odnosi stabilni, sa tendencijom unapređenja i poboljšanja, i dodao da je politika Srbije prema Crnoj Gori usmerena ka daljem razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda, saopštila je Skupština Srbije.

Lekić se saglasio sa Bečićem da dve zemlje povezuju istorija i prijateljski odnosi i izrazio nadu da će posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna biti unapređena saradnja dva parlamenta na svim nivoima, navodi se u saopštenju.

Bečić je, kako se navodi, upoznao Lekića sa teškom situacijom sa kojom se suočavaju Srbi na Kosovu, i dodao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

On je ukazao i na važnost predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, za koji su se sagovornici složili da će “omogućiti srpskoj zajednici da se transparentno izjasni”, piše u saopštenju.

Bečić i Lekić su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, energetike odbrane, turizma i kulture, a osvrnuli su se i na značaj rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Bar i izgradnje autoputa Beograd-Bar.

Lekić se prethodno sastao s predsednikom Odbora za spoljne poslove, Borkom Stevanovićem koji je, kako je saopšteno, “istakao da je ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda i iskazanom političkom voljom na izborima”, a Lekić rekao da odnosi dve države “počivaju na izvanrednoj bazi” i da je “pozitivan odnos između dva naroda koji je često bio predmet manipulacije i da je sada na njima da dalje razvijaju te odnose”.