Dok američki zvaničnici navode da nema promene politike, činjenica da Stejt department uopšte razmatra takve opcije signalizira promenu u razmišljanju unutar administracije predsednika Džozefa Bajdena o mogućem priznanju palestinske državnosti, što je veoma osetljivo pitanje i na međunarodnom i na domaćem planu.

Decenijama je politika SAD bila da se suprotstavljaju priznanju Palestine kao države, i bilateralno i u institucijama UN, i da ističu da do palestinske državnosti treba da dođe jedino direktnim pregovorima Izraela i Palestinske uprave.

Napori na pronalaženju diplomatskog izlaza iz rata u Gazi otvorili su vrata za ponovno promišljanje mnogih starih američkih paradigmi i politika, rekao je neimenovani visoki zvaničnik SAD.

Bajdenova administracija povezuje moguću normalizaciju između Izraela i Saudijske Arabije sa stvaranjem puta za uspostavljanje palestinske države u okviru svoje strategije za period posle rata u Gazi.

Ta inicijativa je zasnovana na naporima Bajdenove administracije pre 7. oktobra, da pregovara o širokom sporazumu sa Saudijskom Arabijom čiji je deo mirovni sporazum Rijada i Izraela.

Saudijski zvaničnici posle 7. oktobra i javno i privatno stavljaju do znanja da bi bilo koji sporazum o normalizaciji sa Izraelom bio uslovljen stvaranjem “neopozivog” puta ka palestinskoj državi.

Neki unutar Bajdenove administracije sada misle da bi priznanje palestinske države moglo da bude prvi korak u pregovorima za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, a ne poslednji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Postoji nekoliko opcija za akciju SAD po ovom pitanju, uključujući bilateralno priznanje države Palestine, nesprečavanje prijema Palestine u UN ili podsticanje drugih zemalja da priznaju Palestinu.

Američki zvaničnici su rekli da je razmatranje opcija u vezi sa priznavanjem palestinske države jedno od brojnih pitanja koje je Blinken zatražio od Stejt departmenta.

Blinken je zatražio i procenu mogućeg izgleda demilitarizovane palestinske države, na osnovu drugih modela iz celog sveta, rekla su dva američka zvaničnika.

Ideju o demilitarizovanoj palestinskoj državi nekoliko puta je predložio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, između 2009. i 2015. godine, ali je poslednjih godina nije pominjao.

Svrha te procene je sagledavanje opcija kako rešenje po modelu dve države može da bude primenjeno na način da garantuje bezbednost za Izrael, rekao je jedan američki zvaničnik.