U intervjuu agenciji Beta uoči posete Beogradu, Kolomina Piriz je rekao da Srbija ima “vidan uticaj na stabilnost Zapadnog Balkana, koji je od strateškog značaja za NATO”.

“Samim tim očekujemo da Srbija, kao naš cenjen partner, igra konstruktivnu ulogu koja će pomoći da se prevazidju neke trenutne tenzije”, kazao je Kolomina Piriz, koji danas počinje dvodnevnu posetu Beogradu.

Kolomina Piriz, koji je od septembra ove godine zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku i njegov specijalni predstavnik za Kavkaz i centralnu Aziju, naveo je da su ministri spoljnih poslova članica NATO-a temeljno razgovarali o stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu tokom nedavnih sastanaka u Rigi.

“Nema sumnje da je ovaj region mnogo napredovao od sukoba koji su ga mučili 1990-ih. Istovremeno vidimo povećanje tenzija, upotrebu sve agresivnije retorike sa ciljem povećanja podela, kao i nepostojanje stvarnog napretka u reformama. Videli smo i strane faktore koji rade na podrivanju napretka”, dodao je španski diplomata.

On je rekao da će NATO, “imajući sve to u vidu, nastaviti da igra svoju ulogu u promovisanju stabilnosti, bezbednosti i saradnje, zajedno sa partnerima u regionu”.

“Srbija igra veoma važnu ulogu u tom smislu, uzimajući u obzir njen uticaj u regionu”, kazao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Naveo je da NATO “čvrsto podržava” teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i dodao da će nastaviti sa tom politikom.

“Nastavićemo da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, pre svega kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta, kako bismo promovisali efikasno funkcionisanje multietničkih državnih institucija, medju kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine. To je izuzetno važno za bezbednost ove države i regionalnu stabilnost”, rekao je Kolomina Piriz.

Španski diplomata je kazao da kancelarije NATO-a u Sarajevu i Beogradu promovišu politički dijalog i izvršavaju aktivnosti praktične saradnje u širokom opsegu oblasti, medju kojima su reforme nacionalnih bezbednosnih snaga, struktura i institucija, zatim obuka i izgradnja kapaciteta, sa ciljem povećanja sposobnosti oružanih snaga tih zemalja da učestvuju zajedno sa savezničkim snagama u mirovnim misijama i vežbama, kao i bezbedno uklanjanje zastarelog naoružanja, odgovor na krize prilikom prirodnih nepogoda i naučna saradnja.

Kolomina Piriz je rekao da su mir i stabilnost na Kosovu prioritet alijanse duže od dve decenije i da ostaje nepromenjen mandat UN za mirovnu misiju Kfor, predvodjenu NATO-om, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

“Stabilno Kosovo je od suštinskog značaja za stabilnost u regionu i za našu bezbednost. Nastavljamo da pružamo sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu”, kazao je Kolomina Piriz.

Naveo je da misija Kfor trenutno ima više od 3.700 pripadnika iz 28 zemalja, od kojih su 20 članice NATO-a, a osam zemlje partneri.

“Naša misija Kfor se od početka zasniva na uslovima, a ne na unapred definisanim rokovima, što znači da će sve promene u pogledu prirode i/ili brojnog stanja misije zasnivati na proceni uslova na terenu i na odlukama Severnoatlantskog saveta”, kazao je.

Ocenio je da su saradnja i dijalog NATO-a, kroz misiju Kfor, i partnera u Srbiji “na odličnom nivou”, navodeći da postoje direktni kanali komunikacije izmedju komandanta Kfora Ferenca Kajarija i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

Kolomina Piriz navodi da su ti kanali komunikacije “neprocenjivi, pošto pomažu da se obezbedi obostrano razumevanje”, i dodaje da timski rad predstavlja sposobnost za zajednički rad na postizanju zajedničke vizije, bezbednog i prosperitetnog regiona.

NATO takodje nastavlja da čvrsto podržava dijalog pod okriljem Evropske unije i druge napore sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kao jedini put ka postizanju trajnog političkog dogovora i stabilnosti u regionu, naveo je visoki zvaničnik alijanse.

Povodom povećanog širenja dezinformacija u vreme pandemije korona virusa, Kolomina Piriz je rekao da je NATO posvećen transparentnoj i iskrenoj komunikaciji i borbi protiv tog fenomena.

“Dezinformacije nisu nova stvar. Medjutim, u našim društvima nikad ranije nije bilo toliko lako da se dezinformacije šire, da se izokreću činjenice i utiče na percepciju. Živimo u svetu u kojem ima sve više kampanja dezinformacija koje sprovode državni i nedržavni akteri”, kazao je.

Pristup NATO-a uključuje razumevanje informacionog okruženja, kontakt s javnošću, proaktivnu komunikaciju i razotkrivanje značajnih slučajeva dezinformacija, naveo je.

“Pandemija korona virusa je samo pogoršala situaciju, i zato je NATO posvećen ujedinjenom odgovoru na dezinformacije, putem činjenica i transparentnih i konkretnih mera, u bliskoj saradnji sa državama članicama i partnerima”, dodao je.

Što se tiče saradnje sa Srbijom u tom kontekstu, NATO je spreman da radi na pronalaženju novih načina komunikacije sa javnošću u Srbiji, koju visoko ceni, naveo je Kolomina Piriz.

“Srbija je pouzdan i blizak partner. Zato treba još više da radimo zajedno kako bismo se borili protiv dezinformacija, neistina i propagande, koji ozbiljno ugrožavaju naše vrednosti i podrivaju naša demokratska društva”, dodao je zvaničnik NATO-a. //