Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) veruje da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini, rekao je zvaničnik.

Američki obaveštajci su utvrdili da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uslovima, koji bi mogli da upotrebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu, dodao je zvaničnik.

On nije izneo detalje o tome kako je američka obaveštajna zajednica došla do takvog zaključka ni koliko je uverena u tačnost te procene.

Druga osoba upoznata sa razgovorima Vašingtona i Kijeva o krizi rekla je da Bela kuća nije obavestila Ukrajinu pre nego što je iznela u javnost obaveštajne podatke o delovanju Rusije.

Ukrajinski mediji su ranije danas javili da vlasti te zemlje veruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Novi američki obaveštajni podaci objavljeni su posle više ovonedeljnih razgovora predstavnika Rusije i SAD i NATO-a u Evropi, na kojima nije postignut veliki napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je juče da američka obaveštajna zajednica nije donela procenu da su Rusi definitivno odlučili da preduzmu vojnu akciju u Ukrajini.

Saliven je medjutim rekao da Rusija postavlja temelje za invaziju pod lažnim izgovorom za slučaj da njen predsednik Vladimir Putin odluči da krene tim putem.

Rusija je ranije danas zatražila da NATO najkasnije sledeće nedelje odgovori na njen zahtev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su zahtevi da se NATO neće širiti ni razmeštati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagoveštava invaziju na tu zemlju.

Rusija, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja „crvenu liniju“ koja se ne sme preći.

SAD i njihovi saveznici odlučno su odbacili zahtev Moskve za davanje bezbednosnih garancija o neširenju NATO-a, ali su se dve strane složile da ostave otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i merama izgradnje poverenja.