Pred utakmicu Evrolige u Kaunasu, košarkaši Zvezde nisu zajedno sa sudijama i igračima Žalgirisa držali transparent u bojama ukrajinske zastave sa porukom „Stop ratu“ što je izazvalo brojne reakcije, pa su se crveno-beli oglasili tim povodom.

„KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Srbije, koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno stavila do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola ‘Stop ratu'“, navodi se u saopštenju.

„Igrači i stručni štab Crvene zvezde su sledili i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku doneli, uključujući i Erona Vajta koji se bez zamerki povinovao odluci kluba i svojim primerom pokazao da je deo tima i kluba“, dodaje se u saopštenju.

Klub je istakao da se Vajt „neopravdano našao na udaru dela javnosti“, jer se, kako se navodi, zalaže za iste vrednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak rata i stradanje nedužnih civila i dece.

„Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost mešanja politike u sport“, navodi se u saopštenju.

Zvezda je apelovala na navijače da ne osudjuju Vajta i „ne mešaju ga u politiku i relacije koje možda i ne razume“, već da ga podrže kao sportistu i igrača tog kluba.

Vajt je, kako je naveo klub, i na utakmici u Kaunasu „bezpogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj specifičnoj situaciji ne bi uradili“.

Zvezda je istakla da njena molba da ne nose baner koji nije neutralan nije uslišena, kao i da je sve nakon toga predstavljalo „politički performans a ne sport“ i da je „ozbiljno narušilo osnovna načela Evrolige i košarke“.

Klub je naveo da ne može drugačije da protumači skandiranje protiv Srbije, napad i izbacivanje navijača jer su nosili zastavu Srbije, oduzimanje zastave Srbije, isticanje zastave NATO i promociju parole „Slava Ukrajini“ koja, kako se dodaje, „u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao“.

„Da li danas 2022. godine treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner ‘Zaustavite agresiju na Jugoslaviju'“, upitala je Zvezda.

„Da li po ugledu na jučerašnje dogadjaje, sada Crvena zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent ‘Kosovo je Srbija’ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dela teritorije Republike Srbije“, naveo je beogradski klub.

Zvezda je navela da se uvek trudila da bude dobar domaćin svim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, kao i da promoviše mir što je „nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdila na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini“.

„Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu“, navodi se u saopštenju.

„U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi“, dodaje se u saopštenju.

Klub je na kraju istakao da će, bez obzira na sve dogadjaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje.