“Suspenzijom košarkaša Partizana Matijasa Lesora do kraja sezone zbog udaranja pesnicama košarkaša Crvene zvezde Filipa Petruševa (a ne odgurivanja kako neki tvrde) i kaznama za ‘sjajnu atmosferu’ (disciplinski sudija) i ‘nikada bolje suđenje’ (komesar za suđenje) moraće da pokažu minimum digniteta i želje da očuvaju ovo takmičenje. Ili ga neće biti”, navodi se u saopštenju.

Košarkaši Partizana pobedili su u ponedeljak u Beogradskoj areni Crvenu zvezdu sa 92:81, u utakmici 21. kola ABA lige.

Partizan je vodeći na tabeli ABA lige sa 19 pobeda i dva poraza, a Zvezda je druga sa učinkom 17/3.

Zvezda u saopštenju dodaje da je cela utakmica “bila režirana”.

“Licemerne izjave trenera KK Partizan (Željko Obradović) nakon loše režirane predstave, samo su potvrda da je sve bilo režirano i unapred pripremljeno na sada već standardan način od ljudi koji su se okupili sa raznih strana i različitih miljea sa samo jednim ciljem – da pobede ne birajući sredstva i metode kako bi opravdali ogromna ulaganja u klub koji vode, ali milionske poreze klupske i lične nikako da plate!”, navodi se.

Crveno-beli ističu da očekuju da će liga imati snage da se izbori sa pritiscima, i kazni Lesora zbog nesportskog ponašanja.

“Očekujemo da će liga pokazati da ima snagu da se izbori sa ogromnim pristicima koji traju već godinu i po dana, od kada se ova interesna trojka koja zapravo vodi klub kompletirala, jer u suprotnom – ova liga se sa ovakvim predstavama neće završiti!”, dodaje se u saopštenju.

Iz Zvezde navode da “dugo ćute na prostačko ponašanje nekolicine ljudi”.

“Od tužakanja Evroligi što je posebna (samo njihova) sramota, do skandiranja i uvreda na račun svih u klubu i na utakmicama u kojima KK Crvena zvezda uopšte nije bio akter. Ta atmosfera je postala normalna i ne sankcioniše se od strane ABA lige?”, dodaje se.

“Nismo se oglašavali nakon uvredljivih pesama sa megafonima, prostačkog ponašanja pojedinih igrača KK Partizan prošle sezone, ali i sramnih slika istog tog Matijasa Lesora sa reprezentativcima Republike Srbije, pa i udaranja Fakunda Kampaca u Nišu… Zato je valjda i normalno da njegov naredni korak bude i fizički napad na pojedine igrače Crvene zvezde uličarsko ponašanje na terenu?”, ističe se u saopštenju.

Zvezda u saopštenju navodi da je svesna pritiska kojem su izloženi predstavnici ABA lige, koji se ogleda i u “delegiranju sudija, a po potrebi i sudijskim kriterijumom”.

“Oni dobro znaju ko im time preti, a znamo i mi”, dodaje se.

Iz Zvezde poručuju da će tražiti i ekspertizu suđenja na “večitom” derbiju.

“KK Crvena zvezda će zahtevati i ekspertizu za nekoga ‘nikad boljeg suđenja’ jer je po našem mišljenju ono bilo nikada gore o čemu govore činjenice, brojke, i situacije u kojima je najbolji akter ove utakmice bukvalo izbačen sa terena. Ako takav status ima jedan od najboljih bekova sveta, koji igrač će želeti da dođe u ovu ligu i da bude marioneta u režiranim predstavama u kojima mora da pobedi jedan čovek?”, navodi se.

Predstavnici crveno-belih su se osvrnuli i na navijačko skandiranje i vređanje od strane pristalica Partizana.

“Konačno pominjanje ‘sjajnog ambijenta’ u kome se vređaju svi članovi uprave KK Crvena zvezda i predsednik države (valjda zato što im je obezbedio budžet i omogućio sredstva za specijalnu pozivnicu za Evroligu, koju na terenu nisu ni zaslužili) napravljena je atmosfera u kojoj je normalno da jedan tim nema ravnopravan tretman na terenu, ali i da se igra utakmica u ambijentu zbog koga se KK Crvena zvezda prazni hala posle prvog upozorenja uz poziv na propozicije, koje za druge ne važe!”, ističe se u saopštenju.

Iz kluba pozivaju ABA ligu “da hitno vrati takmičenje u regularne okvire”.

“Neregularnom završnicom utakmice 20. kola u Splitu (Split – Partizan) na koju je morala da reaguje ova liga je već neregularna. Svim dešavanjima u ponedeljak u Beogradu, ona samo tone još dublje”, dodaje se.

“Ukoliko ne bude tako, već moramo da budemo ‘sklonjeni u stranu’ i to na silu zbog pomenute interesne grupe, onda makar neka skupe hrabrost i neka to javno kažu. Jer ova liga je napravljena 2000. godine, ne zbog pojedinaca već zbog svih klubova koji u njoj učestvuju i koji su njeni vlasnici. To svakako nije trener KK Partizan”, poručuje se.

Zvezda navodi da od ABA lige traži samo “ravnopravne uslove”.

“Trenutno ih nemamo i to je svakome jasno. Ovo nije liga Željka Obradovića, niti svojevrsni ‘metalni kup’ – već liga svih klubova koji su je napravili. I tako će i ostati – ili je neće ni biti”, zaključuje se.