Već najava voditelja programa Dačića izazvala je negodovanje iz, pre svega, dela publike koja je bila najbliža, svega nekoliko metara, od mesta predvijenog za govornike, ispred zgrade Arteljea 212.

Dačić je, ne prekidajući, održao govor u kojem je požeo da deca “ne budu samo budućnost već i naša sadašnjost”, kao i da “svima bude bolje ne u budućnosti već danas”.

Pre Dačića, okupljenima se obratio gradonačelnik Zoran Radojičić, koji nije ometan, istakavši da je “Ulica otvorenog srca” spoj umetnosti i humanosti.

Predsednik Skupštine grada i gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Nikola Nikodijević izjavio je novinarima, posle uvodnih obraćanja, da je negodovanje koje je pratilo govor Dačića “politička zloupotreba” svečanosti posvećene deci.

Na pitanje da li je na njoj mesto političarima, odgovorio je da su “uvek tu govorili političari”, kao i da sam dogadjaj nije politički.

Novinarima se, nakon uvodnih govora, zajedno sa Nikodijevićem, obratio i Radojičić, dok je Dačić samo prošao kraj njih.

Tokom otvaranja manifestacije, okupljeni su negodovali i kada je su nastupali trubači tražeći da slušaju dečiji hor “Čarolije” koji je izveo prethodno par numera.

Tokom manifstacije “Ulica otvorenog srca” prodaju se crveni nosići, od kojih prihod ide u humantarne svhe, za pomoće bolesnoj deci, koju zabavljaju “doktori klovnovi” posećujući ih u bolnici.

Projekat “Doktori klovnovi”, pokrenula je 2003. godine organizacija “Most života”, a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

“Ulica otvorog srca”, koja se proteže kroz jedno od centralnih gradskih ulica, ispunjena je roditeljima sa decom, prodavcima balona, slatkiša, na više mesta muzičke grupe izvode numere za decu.