Doktorka ove zdravstvene ustanove Selma Bihorac rekla je da su u poslednjih mesec dana slične preporuke upućivali i putem raznih televizijskih emisija, a sve u skladu sa svojim ingerencijama.

„Prisustvujemo svim emisijama u kojima se otvoreno priča o ovom problemu i njemu pristupamo u skladu sa svojim nadležnostima. U planu javnog zdravlja za 2019. godinu koji je usvojen od Skupštine grada aerozagađenje smo naveli kao jedan od prioritetnih problema za rešavanje, i tako bili pokretač za dobijanje merne stanice u ovom gradu“, rekla je Bihorac.

Ona dodaje da u ovu zdravstvenu ustanovu ne stiže ništa od zvaničnih podataka koji se odnose na kvalitet vazduha, i da uvid u informacije imaju jedino ukoliko pristupe sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koja i radi kompletnu analizu vazduha.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić podsetio je da su nadležnosti ove ustanove pre svega delatnosti koje se odnose na mikrobiološku dijagnostiku, dijagnostiku zaraznih bolesti, kao i razne druge sanitarne preglede.

„Ne radimo ispitivanje vode, zemljišta, vazduha, i namirnica jer nemamo prostor, kadar i opremu. Mi radimo u adaptiranim prostorijama, i jedina smo zdravstvena ustanova koja se sama finansira“, dodao je Spahić.

Građani su na društvenim mrežama poslednjih mesec dana pozivali Zavod za javno zdravlje da se oglasi povodom prekomernog zagađenja vazduha u Novom Pazaru.