Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je „krajnje sporan“ način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno učešće.
Mitrović je na konferenciji za novinare advokata koji protestuju protiv Zakona o parničnom postupku „Ni korak nazad!“ u Medija centru rekla da je do „nacrta došlo lobiranjem vrlo uskih interesnih grupa“, i da on nije u interesu gradjana ni advokature.Prema njenim rečima izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, protiv koga su advokati najavili protest za 1. jul, uvode novi sistem dostavljanja „koji pretvara advokaturu u dostavljačku službu“, a neprihvatljivo je i „uvodjenje E-suda kao platforme i jedinog načina za korespodenciju sa sudom“.Advokat Jelena Pavlović je ocenila da je reč o „skandaloznom nactu“ koji neće proći, jer bi to značilo „potpuno urušavanje pravnog poretka i onemogućilo gradjanima pravo na pristup sudu“.
„Treba ga u celosti odbaciti“, kazala je Pavlović i dodala Republika Srbija nema najveći broj izgubljenih sporova za razuman rok, nego zbog povrede prava – što čini 36 odsto izgubljenih sporova.
Advokat Stefan Karadžić je rekao da je „država kriva za neefikasnost“ sudova, koji su zatrpani masovnim tužbama, navodeći da su medju njima tužbe ranjenika i vojnih rezervista iz ratova 90-tih godina prošlog veka, tužbe zbog poljoprivrednih subvencija, protiv PIO fonda, železnice, banaka, RHMZ – zbog neispaljenih protivgradnih raketa ili Nacionalne službe za zapošljavanje protiv koje se godišnje podnese i do 50.000 postupaka.
Karadžić je dodao da država svake godine plaća preko milijardu evra na kazne i penale po presudama po tužbi gradjana, kao i da prema podacima Fiskalnog saveta, u odnosu na broj tužbi na 100.000 stanovnika, Srbija ima šest puta veći broj tužbi svojih gradjana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu od evropskog proseka.
„Ni advokati ni gradjani nisu krivi za ovoliki broj potpuno nepotrebnih postupaka. Treba da država udje u problem ko to generiše toliki broj postupaka“, rekao je Karadžić.