Hevi metal grupa Ajron Mejden (Iron Maiden), koja je večeras, ispod Beogradske tvrđave, svirala svoje stare hitove uz zdušnu pomoć pirotehnike, uspela je da ponovi uspeh i privuče isti broj posetilaca kao na prethodna dva nastupa u glavnom gradu Srbije.

Iako su se po društvenim mrežama i internet forumima mogle čuti žalbe ljubitelja Ajron Mejdena na cene karata, od 2.990 do 4.500 dinara, koncert je bio izuzetno dobro posećen.

Kako je policija rekla agenciji Beta, ispod Kalemegdana se sinoć okupilo 20.000 ljudi, a toliko je posetilaca bilo i na prethodna dva koncerta Ajron Mejdena u Beogradu – u Hali jedan Beogradskog sajma 2006. godine i u Kombank Areni 2009. godine.

Britanski bend se nalazi na turneji “Maiden England”, na kojoj, kao 1988. godine, u vreme slavnog, konceptualnog albuma “Seventh Son Of A Seventh Son”, koristi binu ukrašenu džinovskim “santama leda” i svira pesme iz tog perioda svoje karijere.

Nastup je počeo u zakazano vreme, u 21 sat, a na video bimovima su se – po ugledu na turneju “Seventh Tour Of A Seventh Tour” (1988-1989)- mogle videti sante leda kako se krune i lome. Potom je šestočlani bend, predvođen pevačem Brusom Dikinsonom (Bruce Dickinson) istrčao na “arktičku binu” i zasvirao “Moonćild”, uz horsko pevanje publike.

Potom su Ajron Mejden prešli na “Can I Play With Madneš”, najveći hit sa “Seventh Son Of A Seventh Son”, a Brus Dikinson, čiji je glas bio u odličnoj formi, poručio je posetiocima koncerta: “Vrišti za mene, Beograde”, što je i dobio, uz mahanje srpskim zastavama.

Dikinson, basista Stiv Haris (Steve Harris), bubnjar Niko Mek Brejn (Nico McBrain) i gitaristički trojac Dejv Marej (Dave Murray), Adrijan Smit (Adrian Smith) i Janik Gers (Janick), bili su uigrani i vrlo raspoloženi, a zvučna slika bila je daleko bolja nego na prethodna dva koncerta, koja su održana na zatvorenom prostoru.

Pred izvođenje “Revelations”, Dikinson je rekao publici da joj je ova turneja poslednja prilika da neke od tih pesama čuje uživo.

Vrhunac koncerta bilo je izvođenje desetominutne, naslovne pesme sa “Seventh Son Of A Seventh Son” tokom koje se na pozornici pojavila džinovska lutka mumuficiranog ubice Edija, maskote grupe Ajron Mejden, koja je bila obučena kao prorok i imala kristalnu kuglu.

Edi se još nekoliko puta pojavio na bini, a njegova verzija visoka šest metara, obučena kao gusar sa mačem u ruci, prošetala se među članovima benda za vreme hevi metal standarda “Run To The Hills”.

Pirotehnika je, prema najavama, bila na vrhunskom nivou – vatra je šikljala iz “santi leda”, izbijala iz rupe u Edijevoj lobanji i prskala u ritmu muzike. U vazduhu se povremeno osećao barut, kao i jara na koži.

Regularni deo koncerta završen je himničnom “Fear Of The Dark” (1992), koju je publika sve vreme pevala, i pesmom “Iron Maiden” (1980), a potom se bend povukao, i pred prvi bis se začuo slavni govor Vinstona Čerčila iz Drugog svetskog rata u kojem on poručuje da se Britanija “nikada neće predati”

To je bio uvod u “Aces High” (1984), hit inspirisan Bitkom za Britaniju, tokom kojeg je Brus Dikinson, inače pilot na čarter letovima, nosio pilotsku kapu.

Koncert, dug sat i 38 minuta, završen je sa “The Evil That Men Do” (1988) i “Sanctuary” (1980).

Ovo je bio ukupno šesti put da Ajron Mejden sviraju u Beogradu, a prva tri bila su osamdesetih godina prošlog veka.