Prema podacima studije, Novi Pazar je na samom dnu tabele prema procentu vozača koji koriste mobilne telefone u vožnji, voze motocikle bez zaštitnih kaciga, decu prevoze van dečijih sedišta, ali i po broju pešaka koji ulicu prelaze van pešačkog prelaza.

Najgori rezultat vozači na teritoriji lokalne samouprave Novi Pazar ostvarili su u kategoriji upotrebe zaštitnih sistema za prevoz dece, a istraživanje Agencije pokazalo je da je u prošloj godini samo 6,1 odsto vozača decu prevozilo u posebnim sedištima.

Podaci pokazuju da su sedišta za decu najupotrebljivanija u Vojvodini, i to u Žitištu (99 odsto) i Zrenjaninu (94 odsto).

Verovatno i najugroženija grupa vozača u Srbiji su motociklisti, a u Novom Pazaru dve trećine njih ne koristi zaštitnu kacigu.

Procenat onih koji na zadnjem sedištu vezuju pojas iznosi svega 0,8 odsto, dok je ta cifra ubedljivo veća na prednjem sedištu (82 odsto).

Istraživanje pokazuje i da blizu 14 odsto vozača telefonira tokom vožnje, a da, poređenja radi, samo jedan odsto vozača u Beloj Palanci, Merošini i Prokuplju koristi mobilni telefon tokom vožnje.

Da nisu samo vozači ti koji krše bezbedonosna pravila u saobraćaju, pokazuje i podatak da oko polovina pešaka u Novom Pazaru ne koristi pešačke prelaze za prelaženje ulice.

Komentari (1)

  1. Gradjanin says:

    Pa imal nesto da nismo najgori. U subotu u Stevana Nemanje zaustavlja vozaca motora i ispred nas pricaju. Vozac nema kacigu, nema vozacku i motor je neregistrovan i policajac se cudi, ovaj se smije i on ga pusta jer ga poznaje. A probajte da prodjete ulicom uvece od parkiranih kola i motora po trotoarima u Stevana Nemanje.

    4
    0

Comments are closed.