Tek otpečaćeni sudski dokumenti navode da je Manuel Roča (Rocha) obavljao “tajne aktivnosti” za kubansku državu bar od 1981. godine, uz sastanke s kubanskim obaveštajcima, a američkim državnim zvaničnicima je  davao lažne informacije o svojim putovanjima i kontaktima.

U optužbi podnetoj Saveznom sudu u Majamiju Roča je između ostalog optužen da je bio ilegalni agent strane države.

Sedamdesetrogodišnji bivši diplomata je dve decenije bio u američkoj službi, delom na vodećim položajima u Boliviji, Argentini i Američkom interesnom odeljenju u Havani.

Optužnica navodi njegove ilegalne veze s kubanskom obaveštajnom službom još od 1981. godine, kada se zaposlio u Stejt departmentu, i sve do napuštanja američke savezne vlade dve decenije kasnije.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je prošle godine saznao za to i namestio Roči niz tajnih sastanaka s nekim ko mu se predstavljao kao kubanski obaveštajac.

Jedan takav sastanak je bio u Majamiju prošle godine kada je Roča rekao da ga je obaveštajna služba uputila da vodi normalan život, a sagovorniku je kazao i da se uvek bojao da ga neko ne oda jer bi to “ugrozilo sve što smo uradili” – navedeno je u optužnici.