Za ubistvo Ćelahmetovića sumnjiči se policajac I.A. (28), za kojim je raspisana potraga. On je osumnjičen da je oko ponoći u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju više puta udario Ćelahmetovića koji je pri padu udario glavom u šank i od zadobijenih povreda kasnije preminuo u bolnici u tom gradu.

Bošnjačko nacionalno vijeće saopštilo je da krajnje ozbiljno shvataju problem “sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika”.

“Zahtevamo hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvetlila pozadina ovog strašnog ubistva, koje predstavlja sled zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijiskih službenika u januaru prošle godine koji su pevanjem pesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka”, stoji u saopštenju BNV.

Islamska zajednica Sandžaka (IZ Srbije) poručila je da je činjenica da je počinilac ubistva izvršilac zločina, te da se on desio na javnom mestu, prepunom ljudi, među kojima su bili i drugi policajci, a da neiko nije reagovao, “duboko zabrinjavajuća”.

Iz te verske zajednice su zatražili hitnu reakciju na rasvetljavanju ovog, ali i drugih događaja kako bi se “poslala jasna poruka svima koji pokušavaju
raspirivati međunacionalnu mržnju i neprijateljstvo ili misle da su iznad zakona”.

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić pozvao je premijerku Anu Brnabić i sve ministre u Vladi Srbije da posete Priboj “kako ne bi došlo do dodatne eskalacije i narušavanja međuetničkih odnosa, te dodatnog ugrožavanja bošnjačke nacionalne zajednice u toj opštini”.

“Izostanak reakcije državnog vrha zasigurno bi poslao negativnu poruku i isto tako uticao na dalji razvoj situacije i opstanak stanovništva u ovom gradu, pogotovo kada su Bošnjaci muslimani u pitanju”, poručio je Zukorlić.

Sandžačka demokratska partija saopštila je da “država mora da pokaže da niko nije iznad zakona i da svi moraju snositi odgovornost za svoje postupke”.

“Najmanje što nam sada treba jeste podsticanje međuetničkih tenzija. Ovaj incident ne sme biti povod za širenje međunacionalne netrpeljivosti. Kao društvo, moramo biti svesni da nasilje ne sme definisati naše međusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih dela obaveza svakog od nas”, navodi se u saopštenju SDP.

Stranka demokratske akcije Sandžaka ocenila je da “možda do ubistva ne bi došlo da su adekvatnije procesuirani i strožije kažnjeni policajci koji su prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima”.

“Živimo u društvu i vremenu gde uniforma koja treba da štiti građane, zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode. Nadamo se da će Ervin biti poslednja žrtva terora nad Bošnjacima Sandžaka bilo koje vrste”, zaključili su u SDA Sandžaka.

Ubistvo Bošnjaka u Priboju osudila je i Stranka za Sandžak.