Vijeće je u saopštenju za javnost podsetilo da na spisku od 300 izabranih polaznika obuke za vatrogasno-spasilačke jedinice nema Bošnjaka, kao i da se prema nezvaničnim informacijama za taj posao prijavilo nekoliko desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti.

“Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti. Vijeće godina ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u državnim institucijama, a posebno u policiji”, naveli su iz BNV.

Iz tog nacionalnog organa su naveli i primer da su od 44 zaposlenih u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Novom Pazaru četvoro Bošnjaci, a da je to grad u kojem je preko 80 odsto stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

Vijeće je saopštilo i da su uputili dopise Ministarstvima za ljudska i manjinska prava, Misiji OEBS-a u Srbiji, Poverenici za rodnu ravnopravnosti i drugim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije.

Na odluku o izboru kandidata za obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica u Novom Pazaru, Sjenici, Priboju i Prijepolju ranije su reagovali i Stranka pravde i pomirenja, potpredsednik Sandžačke demokratske partije i nosilac liste te stranke na izborima za BNV Husein Memić, te opštinski odbor SDA Sandžaka u Prijepolju.

Komentari (1)

  1. Emir says:

    Reagovao i Memic…Pa pitaj sefa sta je radio 30 godina. 30 godina je pravio za sebe i najblize okruzenje milione a narod je ostao diskriminisan. I Sulejman Ugljanin 30 godina prica kako mu je cilj proporcionalna zastupljenost Bosnjaka u drzavnim insitucijama. Koliko je ostvario za 30 godina. Blago njima….

    0
    0

Comments are closed.