Iz ovog nacionalnog organa saopšteno je da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu, već nacionalnu himnu srpskog naroda.

„Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi, uz očekivanja da im država uzvraća poštovanje, da uvažava njih i njihova osećanja“, navodi se u saopštenju BNV.

Ističu da se nalog ministra da školska godina počne intoniranjem „srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda“.

„Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste. Kao prvi potpredsednik Vlade Srbije ministar Ružić bi trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi“, saopšteno je iz ovog nacionalnog organa.

Komentari (1)

  1. Nije himna Bosnjaka kaže:

    Sve dobro receno !

    1
    0

Comments are closed.