Korporativno-trgovinska banka iz Bugarske zainteresovana je za ulaganje u izgradnju termoelektrana Štavalj i rudnika uglja, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ta banka, peta po veličini u Bugarskoj, sa svojim firmama – partnerima, zainteresovana je da investira u termoelektranu i rudnik mrkog uglja kod Sjenice, po modelu projektnog finansiranja.

Za realizaciju tog projekta vodiće se paralelni razgovori sa svim zainteresovanim investitorima, među kojima su i kompanije iz Češke i Kine, saopštilo je Ministarstvo energetike.

O mogućnostima ulaganja u energetiku u Srbiji, s većinskim vlasnikom i predsednikom Nadzornog odbora Korporativno-trgovinske banke iz Sofije Cvetanom Vasilevim razgovarala je ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Vasilev čije su kompanije investirale oko 100 miliona evra u Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, predvodio je delegaciju u kojoj su bili eksperti za rudarstvo i energetiku, a u razgovoru su učestvovali i članovi radne grupe zadužene za projekat termoelektrane Štavalj.

Na sastanku je razmotreno i eventualno učešće bugarskih investitora u projektu termoelektrane Despotovac, kao i u eventualnoj izgradnji novog bloka u Termoelektrani “Morava” u Svilajncu.

Po ranijim procenama, u izgradnju termoelektrane Štavalj snage oko 350 megavata trebalo bi da se investira 500 miliona evra.

Procene su da na području Peštera ima više od dve milijarde tona kvalitetnog mrkog uglja, a da sada godisnje rudari Rudnika Štavalj, iskopaju oko 70.000 tona.