Kako je naveo, čak 80 procenata privrednika upozorava da bi bilo kakvo pogoršanje odnosa sa EU dovelo do povećanja kamatnih stopa i ugrozilo poslovanje.

Čadež je podsetio da u Srbiji posluje 10.000 kompanija koje većinski kapital imaju iz EU, a kad se na to doda 80 odsto onih koje izvoze i posluju sa tržištem Unije dolazi se do brojke o 370.000 radnih mesta najviše zaposlenih u prerađivačkom i prehrambenom sektoru i IT sektoru.

“Ako dođe do gašenja 10 odsto firmi koje posluju sa EU neće biti dovoljno plata za 16.000 nastavnika ili 14.000 zdravstvenih radnika. Čak kineski i turski investitori u Srbiji izvoze više od polovine, neki čak i do 84 odsto svojih proizvoda u EU, njih zanima to tržište”, kazao je Čadež. Dodao je da je EU spremna da subvecioniše kroz različite mere svoju industriju, što je dobro i za srpsku privredu.

Ukazao je na to da je stanje srpske privrede dobro i da raste spoljnotrgovinska razmena.

“Spoljnotrgovinska razmena Srbije u evrima lane je porasla za 31,1 odsto. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, zatim sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom”, rekao je on.

Podsetio je da je prošlogodišnja spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je 66,6 milijardi evra i bila je veća za 31,1 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Izvoz je porastao za 26,3 odsto i iznosio 27,6 milijardi evra, a uvoz je povećan za 34,8 odsto i iznosio je 39 milijardi evra.

Komentari (1)

  1. Aleks says:

    O tome da nemamo alternativu za ovo ili ono smo se toliko naslusali da mi je muka…tim pre sto je IMAMO!

    0
    0

Comments are closed.