Jedna četvrtina Francuza bi predstavljala gotovo devet miliona građana, ili 37 odsto zaposlenih, prema studiji sprovedenoj među 40.000 ljudi.

Osećaj “neodrživosti rada” mnogo je jači kod mlađih od 30 godina (59 odsto) nego kod starijih od 50 (18 odsto), koji često napuštaju teža radna mesta kako se bliži penzija. Taj osećaj je veoma izražen među ženama s malom decom (57 odsto).

Najveći osećaj neodrživosti imaju fizički radnici, zatim zaposleni u konktaku sa javnošću (u bankama, restoranim, hotelima) kao i medicinsko osoblje. Čak 66 odsto blagajnika je navelo da ne bi izdržalo do penzije.

Osećaj neodrživosti se ima 58 odsto zaposlenih koji su izloženi psihosocijalnim naporima (intenzivan rad, emocionalni zahtevi, socio-ekonomska nesigurnost) i 46 odsto onih koji su izloženi fizičkim teškoćama (buka, toplota, vlaga, rad u stojećem položaju, nošenje teških tereta).

Ti zaposleni imaju nestabilnije karijere od ostalih i odlaze u penziju ranije, ili imaju karijeru sa prekidima, posebno iz zdravstvenih razloga.

Gornji dom Parlamenta, Senat, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je u četvrtak pomeranje  sa 62 na 64 godine granice za odlazak u starosnu penziju, a to je i ključna odredba najavljene reforme penzijskog sistema koju predsednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) želi da uprkos silovitim protestima javnosti progura tokom svog drugog mandata.