Obim tržišta prekogranične e-trgovine u Kini premašio je 2,25 biliona američkih dolara 2021. godine, čime je postignuta godišnja stopa rasta tržišta od oko 18 odsto u proteklih pet godina, navedeno je u izveštaju koji je objavila globalna konsultantska kompanija „EY“, prenela je (CMG).

Kinesko tržište prekogranične e-trgovine ostalo je na putu brzog rasta od 2015. godine, kako je napisano u izveštaju, zahvaljujući politici podrške zemlje.

Istaknuto je da je Kina počela da uspostavlja pilot zone prekogranične e-trgovine još 2015. godine u Hangdžouu u Džedjijangu, kako bi isprobala novi poslovni oblik i digitalizovala svoje trgovinske kanale.

Kina je u februaru objavila svoju šestu tranšu od 27 pilot zona prekogranične e-trgovine, čime je ukupan broj tih zona porastao na 132.

Kineski uvoz i izvoz prekogranične e-trgovine porastao je za 15 odsto na godišnjem nivou, na 1,98 biliona juana u 2021.

U prvom kvartalu ove godine, obim prekogranične e-trgovine dostigao je 434,5 milijardi juana, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Prekogranična e-trgovina je takodje ublažila pandemiju, pošto je veći broj potrošača prešao na internet kupovinu kako bi izbegli kontakt licem u lice, navedeno je u izveštaju kompanije „EY“.

Kineske potrošačke aktivnosti ipak su oslabile u martu, jer je ponovna pojava korona virus omela ugostiteljske i putničke aktivnosti.

Medjutim, onlajn prodaja je bila dobra, jer je porasla za 6,6 odsto na godišnjem nivou i dostigla oko 3,01 bilion juana u periodu januar-mart.

Izveštaj, koji je objavio „iiMedia Research“, o uvozu prekogranične e-trgovine za 2020-2021. pokazao je da je 67,1 odsto ispitanika reklo da su kupili proizvode na platformama za prekograničnu e-trgovinu.

Sa daljim otvaranjem Kine, poboljšanjem sistema prekogranične e-trgovine i povećavanjem prihoda ljudi, potražnja stanovnika za uvezenom robom nastaviće da raste i dovesti do daljeg rasta potrošnje, naveo je „iiMedia Research“, prenela je CMG.